La final de SNV 2018 – comunicat de presa


In perioada 14-20 mai 2018, 5000 de voluntari de varste diferite din 32 de judete ale tarii s-au mobilizat cu ocazia Saptamanii Nationale a Voluntariatului (SNV), pentru a-si arata implicarea in cele 63 de comunitati in care activeaza, din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi sau Timisoara pana in Medgidia, Pietrari, Valea Calugareasca sau Saschiz. SNV este un eveniment anual aflat la cea de-a saptesprezecea editie, initiat si coordonat de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat cu intentia clara de a dovedi ca si in Romania oamenii fac voluntariat si organizatiile si institutiile de asemenea recunosc aceasta valoare si o promoveaza.

Sloganul editiei 2018 – „Voluntariatul te tine in priza”– a oferit energie si entuziasm echipelor de voluntari din cele 115 organizatii si institutii partenere ale evenimentului. Acestea au organizat, la indemnul acest slogan “electrizant”, nu mai putin de 266 fapte bune – actiuni diverse de voluntariat din varii domenii, de la educatia copiilor, ajutorarea celor defavorizati, pana la protectia si infrumusetarea mediului inconjurator sau promovarea sportului si a sanatatii in comunitatile lor din diverse colturi ale tarii.

Provocarea din acest an a fost implicarea in echipele de voluntari si a seniorilor, a caror experienta si pricepere poate oferi un plus in organizarea si construirea activitatilor de voluntariat, contribuind in acelasi timp si la un dialog sporit intre generatii, la activarea tuturor fortelor pozitive dintr-o comunitate si la maximizarea potentialului de participare al fiecarei comunitati in parte. Este prima editie a SNV in care, prin incercarea de a stimula voluntariatul intergenerational, am sarbatorit diversitatea voluntariatului si prin varietatea varstelor celor implicati, pentru ca “Voluntariatul nu are varsta” nu e doar un slogan, ci o realitate.

Peste 20.000 de oameni au beneficiat in urma activitatilor organizate de echipele de voluntari care s-au mobilizat in aceasta saptamana si care vor continua sa se implice in programele pe termen lung ale partenerilor locali. Participantii la evenimente au avut ocazia sa interactioneze cu voluntarii si sa se familiarizeze cu munca acestora, s-au bucurat de activitatile planuite special pentru publicul larg sau au beneficiat direct din urma implicarii voluntarilor. De la actiuni de infrumusetare prin plantarea de arbusti si flori, la curatarea parcurilor si a strazilor din sate si orase, de la ore de limba engleza sau de dansuri de societate, pana la ateliere de creatie si ore de joaca pentru copii din centre sociale, de la coafarea beneficiarelor unui centru de zi pentru varstnici, pana la competitii sportive si promovarea unui stil de viata sanatos, de la oferirea de pachete de mancare si spectacole pentru seniorii din centrele de asistenta pana la organizarea unor vizite de socializare si programe artistice pentru copiii si varstnicii institutionalizati, voluntarii au ales sa isi canalizeze energia catre comunitatea lor si sa demonstreze tuturor ca voluntariatul poate fi o cale pentru ameliorarea sau chiar rezolvarea problemelor pe care le observam in jurul nostru si ca nu trebuie sa ramanem pasivi.

Marturie stau imaginile si povestile culese pe parcursul saptamanii, disponibile pe pagina www.facebook.com/saptamanaSNV, respectiv pe www.saptamanavoluntariatului.ro. Raportul national SNV 2018, care va fi lansat in perioada urmatoare, va aduce la un loc toate cele 266 de actiuni de voluntariat desfasurate, evenimente de promovare si de recunoastere a meritelor voluntarilor prin care organizatiile partenere au sarbatorit voluntariatul si in SNV2018, devenind o colectie inspirationala de rezultate imbucuratoare si de dovezi ale bunatatii si implicarii.

Pentru a reflecta entuziasmul si prospetimea voluntariatului, dar in acelasi timp si crezul comun al voluntarilor in beneficiile incontestabile ale participarii active, SNV prilejuieste si colectia „Portret de voluntar”, disponibila la www.facebook.com/saptamanaSNV. Inca din 2007, publicatia aduna la un loc crampeie din viata voluntarilor care presara Romania cu fapte bune, dar si dovezi ale cauzelor si organizatiilor pentru care activeaza voluntarii, experientele pe care le traiesc si gandurile impartasite de acestia. „Portret de voluntar” este o publicatie anuala editata de Pro Vobis in urma unui apel public de nominalizari primite de la organizatii si institutii care implica voluntari, din intreaga tara. In 2018, voluntarii au fost invitati sa ne trimita cele mai reprezentative fraze si cuvinte pe care ei le asociaza cu experienta lor de voluntariat, iar colega noastra Andreea Sirb, in cadrul programului ei de internship pentru organizarea SNV, a transformat fotografiile si cuvintele voluntarilor in portrete animate, rezultand o colectie de voie buna si dovezi ca… “se poate”.

“Intreaga saptamana a fost de altfel o demonstratie continua a acestui “se poate” – se poate mai bine, se poate mai mult, se poate mai frumos, se poate impreuna. Trebuie doar sa vrem. In jurul nostru exista o multitudine de organizatii si institutii care zi de zi cauta modalitati de a schimba in bine realitatea din imediata apropiere, de a-si aduce contributia. Foarte multe dintre aceste structuri cauta oameni care sa li se alature, care sa le inteleaga cauzele si sa vrea sa ajute. Adica voluntari. Asadar, nu trebuie decat sa va uitati in preajma, sa alegeti in ce domeniu simtiti ca vreti sa va implicati si sa va oferiti timpul, energia, ideile. Restul vine de la sine. Si astfel, participarea, implicarea, intr-ajutorarea, mult dorita si asteptata schimbare – se vor intampla pe tot parcursul anului, nu doar in SNV. Si vor fi mai mult decat niste cuvinte din asa-zisa “ONGeza”, vor fi realitati!” (Corina Pintea, Director executiv – Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat).

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta: Dana Popa, programe[a rond]provobis.ro, tel. mobil 0755 – 045 105, tel. fix. 0264 – 412 897, www.provobis.ro, www.facebook.com/asociatiaProVobis.