La Iasi, in cadrul programului “A hospital full of oportunities” derulat in spatiul de joaca special amenajat pentru copiii internati la spitalul de urgenta “Sfanta Maria”, 6 voluntari ai Fundatiei Serviciilor Sociale Bethany au organizat o ora de joaca pentru cei mici. Copiii, pe baza unui permis, au acces la distractie. Inauntrul camerei li se deschide un univers cu totul altfel decat sumbrul spital – jocuri interactive, recreative, dar si educative, care sunt menite sa creeze un spatiu prietenos, sigur si sa schimbe un pic viziunea copiilor asupra mediului spitalicesc, facandu-i mai receptivi. Veselia atinge cote maxime in acest spatiu protejat, jucariile si cartile fiind exploatate la maxim. Acest proiect este benefic nu doar pentru copii, ci si pentru voluntarii implicati, deoarece si ei se relaxeaza si se incarca cu energie interactionand cu copiii. Poate cel mai reprezentativ lucru pentru atmosfera dinauntru este intrebarea copiilor dupa terminarea timpului de joaca: “Putem sa mai stam..?”. Desi copiii sunt nevoiti sa se intoarca in patuturile lor, ei au totusi posibilitatea de a lua cu ei jucarii si carti pentru a incerca sa faca din intregul spital un loc mai apropiat de cel de joaca! “A hospital full of oportunities” este un program al Fundatiei Bethany, care are loc saptamanal.
Centrul „Sfantul Paul”- Organizatia Caritas a Diecezei Satu Mare in colaborare cu Colegiul Tehnic Elisa Zamfirescu au organizat o frumoasa actiune intergenerationala menita sa aduca bucurie in randul persoanelor varstnice. Elevii cu profil in domeniul coafurii si manichiurii au intreprins actiuni de infrumusetare si ingrijire a seniorilor care frecventeaza clubul pentru persoane varstnice. Astfel, voluntarii au avut grija de unghiile doamnelor, dar si de coafurile acestora, ele bucurandu-se foarte mult si afirmand ca s-au simtit ca pe mana unui make-up artist! In tot acest timp atmosfera a fost pe masura, cu sporovoiala si destinderea tipica unui coafor, seniorii bucurandu-se sincer de compania micilor esteticieni si de darul acestora. Bucuria, de altfel, a fost de ambele parti, deoarece varstnicii s-au bucurat de ingrijire speciala, iar ceilalti au fost la randul lor fericiti ca, prin abilitatile pe care le-au dobandit in scoala, au putut face ceva pentru comunitate. Seniorii afirma ca spera ca actiunea sa se mai repete, doarece pensia lor nu le poate acoperi si asemenea tratamente. Organizatia Caritas si Liceul Elisa Zamfirescu s-au bucurat de aceasta colaborare si o vor continua si in viitor.
Echipe din elevi de la scolile si liceele constantene au fost antrenate de Asociatia Civicum Voluntaris sa participe la un circuit al mai multor sporturi pe plaja, astfel incat acestia sa constientizeze beneficiile practicarii exercitiului fizic. Astfel, in SNV a avut loc un fel de olimpiada pe plaja, constand in mai multe probe de sport sau forta. Printre probe s-au aflat voleiul, fotbalul si stafeta, iar unul mai aparte a fost cel de forta, in care elevii si-au masurat fortele tragand, pe echipe, de cate un capat al unei sfori. Evenimentul a fost un real succes, fiind prezenti peste 300 de elevi din unitatile de invatamant constantene. Atmosfera a fost foarte incarcata de distractie si prietenie, deoarece s-au format si echipe mixte, iar socializarea a fost la ea acasa. Bucuria de a putea impartasi ganduri si povesti de liceeni i-a facut pe unii sa lege prietenii si sa spere ca vor lua parte la asemenea competitii mai des. Dupa repriza de distractie si sport a urmat si o actiune de igienizare, care s-a terminat insa foarte repede deoarece plaja era deja destul de curata, demostrand faptul ca oamenii au inceput sa fie mai atenti la aruncarea gunoaielor. Ziua s-a incheiat cu mult-asteptatul lant uman in forma literelor SNV, o traditie a Asociatiei Civicum Voluntaris. Organizatorii au fost foarte multumiti de reusita evenimentului si planuiesc sa le continue an de an.
Cu ocazia Saptamanii Nationale a Voluntariatului, voluntarii Fundatiei Sfantul Dimitrie au organizat o actiune atat educativa, cat si distractiva. Scopul a fost descoperirea practica a utilitatii obiectelor pe care in mod obisnuit le aruncam, de la sticle de plastic pana la hartie de ziar, transformandu-le in mici obiecte de arta. Pe de alta parte, un alt scop a fost si acela de a initia noii voluntari ai Fundatiei in arta activitatilor cu copiii. Astfel, sase voluntari care s-au alaturat recent fundatiei au indrumat 10 copii de la centru pentru a “reutiliza artistic” hartia. A fost o provocare pentru noii voluntari, pentru ca de data aceasta nu au fost insotiti si de “specialistul” lor in creativitate, ci s-au ocupat ei insisi de imaginarea si crearea obiectelor, cat si de ghidarea copiilor in aceasta activitate. Sesiunea a durat 2 ore, iar cele mai laudate opere reciclate au fost niste ciupercute foarte reusite. Ingeniozitatea voluntarilor si a copiilor ne demonstreaza ca obiectele pe care in mod normal le aruncam pot prinde din nou viata!
Fundatia Cuvantul Intrupat din Galati a marcat Saptamana Nationala a Voluntariatului printr-o mica gala interna de recunoastere a meritelor voluntarilor sai, care se implica pe termen lung in activitatile organizatiei. Aceasta a fost una din putinele ocazii speciale in cadrul carora coordonatorii si-au putut exprima recunostinta fata de voluntari. Deoarece activitatile sunt multe si programul voluntarilor este diferit, ei se intalnesc foarte rar toti la un loc, iar o premiere ca aceasta a fost una dintre dorintele membrilor fundatiei. Unul dintre proiectele cele mai dragi pentru voluntari si de asemenea cel mai important este acela de ingrijire a copiilor de la centrul comunitar, unde ei merg si fac lectiile impreuna cu copii pentru ca acestia sa isi poata continua scoala. Atmosfera la eveniment a fost una plina de entuziasm, cei care au primit premiile si diplomele personalizate fiind foarte bucurosi de gest si simtindu-se apreciati. Cu aceasta ocazie s-au restabilit legaturi, s-a socializat si s-au facut schimburi de experiente si povesti intre voluntari.