Încep înscrierile în SNV 2020 – Comunicat de presă


Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV), va avea loc anul acesta în perioada 7-13 septembrie, tema ediției fiind: ”Orașe și comunități durabile”. Luni, 27 iulie, încep înscrierile, la secţiunea Înscrie-te în SNV, de pe website-ul SNV!

SNV este evenimentul național care de 19 ani sărbătorește voluntariatul. Este menit să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntarii pe care acestea îi implică, fiind totodată o ocazie de a promova în comunitate impactul acțiunilor voluntarilor și de a inspira schimbări pozitive în societate.

Săptămâna Națională a Voluntariatului invită organizațiile partenere să se concentreze de această dată asupra unei alte probleme foarte importante pentru întreaga lume, și anume sustenabilitatea comunităților și orașelor în care trăim, cu un focus special pe locuire și dreptul fiecărui om la o locuință decentă și accesibilă.

Organizațiile locale, primăriile, bibliotecile și muzeele care lucrează cu voluntari, companii care au programe de responsabilitate socială, sau grupuri de inițiativă sunt invitate să organizeze, împreună cu voluntarii lor, o activitate pe tema ediției, în săptămâna 7-13 septembrie 2020 și să participe astfel în concursul din cadrul SNV.

Partenerii locali vor fi susținuți și ghidați în implementare de către Pro Vobis, care le pune la dispoziție atât resurse pentru documentare, cât și materiale. Vor avea la dispoziție un ghid cu 10 exemple de evenimente și instrucțiuni de organizare a lor, dar și un curs online deschis tuturor celor care vor să își îmbogățească cunoștințele pe aceasta temă. Cursul online conține informații de bază despre locuire, este un curs prietenos și potrivit atât pentru tineri, cât și pentru adulți și este disponibil pe una din platformele specializate: https://provobis.moodlecloud.com/. Cei care vor alege activități legate în mod specific de locuire vor putea participa la un concurs în care vor fi premiate cele mai creative și de impact proiecte realizate cu implicarea voluntarilor. Premiile vor consta în materiale informative, educative și de promovare a tematicii ediției.

Împreună cu voluntarii lor, organizațiile pot identifica probleme din comunitate ce pot fi rezolvate, pot propune soluții, pot ajuta membrii comunității aflați în nevoie, și pot contribui prin acțiunile lor la conștientizarea importanței atingerii Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 11. Locuirea sustenabilă nu presupune doar o planificare urbană coerentă, construcții reziliente, existența spațiilor verzi și a condițiilor decente de trai, ci și o atitudine deschisă, a fiecăruia dintre noi, față de locuire, calitatea și viitorul ei pentru toți locuitorii comunităților în care trăim.

Noi știm că voluntarii sunt cei care dau exemplu de implicare și entuziasm, fiind motivați de dorința de a îmbunătăți lumea din jurul lor, iar Agenda 2030 ne oferă un context în care fiecare poate contribui, singur sau în parteneriat la dezvoltarea unei societăți durabile, ghidată de respectarea drepturilor omului și protejarea mediului înconjurator.Diana Bere – manager proiect SNV.

Astăzi, 27 iulie, se deschid înscrierile atât pentru SNV, cât și pentru concursul pe tema locuirii. După evaluarea proiectelor vor fi anunțați câștigătorii, care apoi vor implementa acțiunile propuse, cu susținerea organizatorilor SNV.

Aceasta fiind o ediție realizată în condiții speciale, Pro Vobis recomandă tuturor partenerilor locali să acorde o atenție sporită măsurilor de siguranță, atât pentru voluntari, cât și pentru beneficiari. Iar dacă pentru unii dintre ei organizarea este dificilă sau riscantă, sfatul este de a încerca să organizeze o versiune online a activității propuse.

Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc în a treia săptămână a lunii mai, dar situația actuală a făcut necesară amânarea lui. Perioada inițială a fost totuși marcată printr-o serie de reportaje despre voluntari-eroi care s-au dedicat timp de două luni ajutorării celor mai afectați de pandemie. Rezultatele se pot vedea aici: http://www.saptamanavoluntariatului.ro/category/voluntariat-in-timp-de-criza/. Așa că Pro Vobis, alături de cei care beneficiază de bunătatea și implicarea voluntarilor, îi aplaudă de două ori anul acesta.

Tema de anul acesta a Săptămânii Naționale a Voluntariatului face parte dintr-un proiect mai amplu al organizației Pro Vobis, de sensibilizare a publicului larg pe subiectul locuirii, și scoate în evidență probleme legate de dreptul asupra pământului și egalitatea de gen, urbanizare și ghetouri, rezistența la dezastre. Pe lângă misiunea de a promova și dezvolta voluntariatul, organizația și-a asumat în ultimii trei ani și rolul de a informa cetățenii despre problema dreptului la locuire accesibilă, sigură și nediscriminatorie, în cadrul proiectului Build Solid Ground, proiect finanțat de Comisia Europeană.

Evenimentul este coordonat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, din Cluj-Napoca şi se realizează în parteneriat cu organizaţii, instituţii şi voluntari din toată ţara.