Asociația Pentru Instruire în Situații de Urgență – UVSAR


Asociația Pentru Instruire în Situații de UrgențăUVSAR (Urban Volunteers Search and Rescue) este o organizație non-guvernamentala, din Galați, ce promovează cooperarea internațională între organizațiile non-guvernamentale cu profil medical sau de situații de urgență. Voluntarii UVSAR au experiența și sunt pregătiți să intervină în operațiuni de salvare complexe, de asigurare a primului ajutor și prim răspuns în dezastre și calamități. Ei provin din diferite organizații specifice de pe teritoriul României și specialiști din structuri aparținând statului român.

La cinci ani de la înființare, UVSAR a reușit să întoarcă priviri admirative în urma implicării asidue în lupta de prevenire și combatere a noului Coronavirus nu doar din partea comunității gălățene, ci și din partea altor organizații la nivel național. Astfel, curiozitatea și dorința de a ști mai multe despre modelul de bune practici implementate de grupul de 70 voluntari gălățeni pe timp de pandemie ne-au fost satisfăcute în urma unor valoroase discuții cu managerul de voluntari al UVSAR, Iuliana Șușnea. 

Fiind o organizație cu specific de intervenție în caz de situații de urgență, fondatorul ne asigură că situația de pandemie nu a venit ca o surpriză pentru ei, fiind obișnuiți cu situații și mai grele, iar toți voluntarii implicați deja în inițiativele organizației, alături de alți 7 noi membri dornici să se implice în folosul comunității în aceste vremuri grele, au știut de la bun început cum să gestioneze și cele mai dificile momente.

Povestind cu Iuliana, înțelegem că această siguranță atât a ei cât și a celor 70 voluntari vine întocmai din rigurozitatea cu care aceștia sunt tratați încă de la intrarea în organizație. După ce sunt recrutați de o echipă specializată în resurse umane, voluntarilor le este prezentat regulamentul de ordine interioară al organizației – Iuliana ne spune despre el că este un document de 24 de pagini, presărat cu o sumedenie de norme de protecție și disciplinare- pe care îl semnează, alături de contractul de voluntariat, fișa voluntarului și fișa postului, plus acordul parental pentru cei care sunt minori. 

Mai nou, odată cu pandemia de COVID-19, au introdus și clauze de confidențialitate pe care voluntarii implicați trebuie să le respecte. Tot acest proces este culminat cu sesiunile de protecția muncii, completat de introducerea noilor membri într-un curs de prim-ajutor și managementul situațiilor de criză care reprezintă cea mai importantă modalitate de selecție din procesul de recrutare. Dacă voluntarii nu obțin minimum nota 8, atunci vor trebui să reia cursurile, până dobândesc cunoștințele necesare pentru a deveni oficial membrii UVSAR. Odată deveniți membri, voluntarii au ocazia să activeze în unul din departamentele organizației: Fundraising, Human Resources, PR, Situații de Urgență sau Tehnic. 

Pe timp de criză, cei 70 de voluntari activi s-au împărțit în două echipe de acțiune. Prima echipă, formată din 55 de voluntari, este cea care coordonează acțiunile de monitorizare, având un număr de telefon de pe care au efectuat peste 4000 de apeluri către persoanele pe care le au în bazele de date de la instituții. Și-au ales ca bază de lucru o școală, în care au transformat două săli de curs în  dormitoare pentru voluntari și și-au organizat dușuri și spațiul de lucru pentru dispecerat.  

Voluntarii de la centrul de monitorizare lucrează în regim 24/24, și nu au mai ieșit absolut deloc din școală de când și-au început activitatea. Întrebat de ce au optat pentru ,,izolarea’’ echipei de coordonare și a voluntarilor în școală, Iuliana ne-a spus că pentru ei prevenția este cea mai importantă. Astfel, au preferat să limiteze orice contact al voluntarilor cu familia sau alți cetățeni, din dorința de a evita o posibila infectare a voluntarilor sau a celor dragi lor. Toți voluntarii minori care au făcut parte din echipa de monitorizare s-au implicat cu acordul părinților, care au fost contactați individual de către coordonatori.

În interiorul școlii, voluntarii s-au gospodărit singuri, fiind ajutați de o echipă de alți voluntari care le aduceau produsele alimentare pentru a reuși să-și gătească între pauzele dintre apelurile comunitare. Tot în timpul pauzelor, voluntarii și-au creat grupuri de studiu fie pentru examenul Bacalaureat, în cazul liceenilor, fie pentru sesiunea de examene, pentru voluntarii studenți.

Cea de-a doua echipă, formată din 15 voluntari, a ieșit pe teren și s-a ocupat de împărțirea alimentelor și medicamentelor pentru persoanele vârstnice și cele din centrele de carantinare sau izolate la domiciliu care aveau nevoie de produse cât mai rapid. În noaptea de înviere și nu numai, echipa a împărțit cafea caldă tuturor cadrelor MAI care împărțeau lumină gălățenilor. Iuliana ne-a povestit cu entuziasm despre cum s-a urcat împreună cu voluntarii în cele 3 mașini ale organizației, împreună cu imense recipiente pline de cafea și ,,cum ocheau un cadru MAI, se opreau numaidecât și îi ofereau o cafea caldă’’ și o vorbă de încurajare. Având un istoric lung de colaborări cu inspectoratele sub egida MAI din județ, nu odată s-a întâmplat ca voluntarii UVSAR să sară în ajutorul cadrelor militare în această perioadă, începând de la livrarea de mese calde pentru aceștia, până la intervenții în situații de urgență alături de ei în dățile anterioare pandemiei.    

De pe 5 mai, voluntarii UVSAR au predat ștafeta autorităților publice în ceea ce privește centrul de monitorizare, ei ocupându-se în continuare de distribuirea alimentelor în comunitate și bucurându-se de o pauză binemeritată după toate eforturile depuse de aceștia în ultimele două luni.