Este pentru prima dată când fac voluntariat pentru oameni și mă bucur foarte mult că am luat decizia de a mă implica. În trecut am mai făcut voluntariat la un adăpost de câini. O zi de voluntariat începe cam așa: voluntarii care își anunță disponibilitatea pe grupul de whatsapp creat în acest scop sunt nominalizați de către coordonatori pentru a se întâlni la sediul primăriei. Acolo suntem instruiți, primim echipament de protecție (mănuși, mască și la cerere dezinfectant) și listele cu persoanele care au nevoie în ziua respectivă de ajutorul nostru.
Primele dăți am decis să folosesc bicicleta, așa că în situația în care erau de transportat alimente grele sau voluminoase, am rugat un coleg care era cu mașina să facem schimb de liste. Oricum, în mod normal, după ce se „sparge gașca”, mă uit atentă și mă organizez. În funcție de adresa la care trebuie să ajung cu produsele, mă gândesc ce magazine sunt în zona (fac traseul) și telefonez persoanei la care urmează să merg. Consider necesar un telefon de „spart gheața”, în care mă prezint, îi spun de unde am numărul, îi informez că urmează să le fac cumpărăturile. Dacă e cazul să plătesc facturi îi rog să pregăteasca facturile și banii, ca atunci când duc cumparăturile să nu pierd timpul și să mă duc să achit facturile. Oricum, consider necesară o primă conexiune cu seniorul.
Oamenii mai în vârsta sunt (din păcate) ori foarte naivi, ori foarte neîncrezători, de aceea consider că un prim contact telefonic e bine să fie stabilit. După ce rezolv problemele, uneori îi sun pentru a mă îndruma (sunt situații în care nu m-am descurcat cu google maps), și bineînțeles, să le spun că sunt în drum spre ei (gândindu-mă că mulți au probleme în a se deplasa repede).
Toată această activitate îmi dă o stare de bine. Întotdeauna mi-a plăcut să ajut pe cât pot. Sunt o persoană pozitivă, comunicativă (fără a fi obositoare -cred eu), donez sânge regulat, îmi place să ajut, să transmit din energia mea pozitivă. Nu pot spune că până acum m-a surprins ceva, am avut și eu bunici, locuiesc cu mama care are 67 de ani și știu că înaintarea în vârstă aduce multe schimbări asupra unui individ. În primul rând se reduce mobilitatea, poate apărea depresia datorată durerilor/neputinței, pierderi de memorie, etc.
Adriana- Programul „Ajutăm seniorii” derulat de Primăria Municipiului Alba Iulia
*Ilustrație realizată de Alisia Damian-Coantă