Dacă și pe voi vă întreabă lumea „Hmmm ….Voluntariat? Dar oare ce aș putea face ca voluntar?”, am pregatit noi câteva răspunsuri, care poate vă orientează atunci când vreți să-i sfătuiți pe alții sau să acționați chiar voi.
Voluntariat poți face în orice domeniu, așa că tot ce ai de făcut e să-l alegi pe cel pe care vrei să-l susții și ți se potrivește mai bine. Principalele domenii de activitate, în care ai șanse mari să găsești și call-uri active de voluntari, sunt:
- Social – poți interacționa direct cu cei aflați în nevoie, fie ei copii din medii sociale defavorizate, adolescenți fără perspective sau oportunități, adulți vulnerabili sau cu dizabilități, seniori izolați și cu probleme economice sau de sănătate. Poți să inițiezi strângeri de fonduri pentru copii și tineri cu oportunități reduse, să organizezi livrări de alimente și medicamente, să petreci timp, socializând cu vârstnici însingurați sau cu copii din zone geografice izolate, unde nu se organizează nicicând activități creative sau tabere. Sunt organizații care construiesc sau repară case, sau sprijină persoanele fără adăpost, vulnerabile, sau victime ale abuzurilor. Sau poate pui pe roate o campanie de conștientizare a nevoilor acestor categorii cu nevoi sociale puternice. Paleta de activități de voluntariat în domeniul social cuprinde cele mai des întâlnite propuneri pentru cetățeni de a se implica, pentru că nevoi sunt multe și ele nu se rezolvă prin acțiuni izolate. Dar vestea bună e că voluntarii pot de multe ori face diferența pentru acești beneficiari! Așa că îndrăznește!
- Educațional – orice de la meditații și ajutor la teme pentru elevi cu rezultate mai slabe sau pentru cei aflați în risc de abandon școlar, până la organizarea de ateliere pentru dezvoltarea de competențe și abilități de viață sau chiar realizarea de colecte de carte pentru școli și biblioteci mai puțin dotate, din mediul rural, crearea de pachete cu rechizite și alte obiecte necesare elevilor pentru a merge constant la școală – toate au șansa de a sădi în inima elevilor încrederea că pot să rămână ancorați în procesul de învățare și motivația de a depăși obstacolele cu care se confruntă.
- Artă și cultură – organizarea de evenimente stradale, expoziții, festivaluri, facilitarea de ateliere creative și lucru manual, promovarea obiceiurilor tradiționale, a meșteșugurilor, punerea în scenă a unor piese de teatru cu scop educațional, realizarea de seri de film sau dezbateri pe teme actuale, ilustrarea prin fotografii a unor cauze importante, descoperirea și promovarea patrimoniului cultural, promovarea lecturii și a serviciilor unei biblioteci sau a unui muzeu, organizarea de tururi tematice ale orașelor – lista e una bogată în domeniul cultural și voluntarii pasionați de artă vor avea mereu idei inedite de a o aduce mai aproape de publicul larg.
- Mediu și protecția animalelor – pe lângă clasicele acțiuni de plantare, împădurire, igienizare și ecologizare a pădurilor, albiilor de râuri sau a altor zone verzi, care au rolul lor important, poți organiza campanii de conștientizare privind protecția mediului și un mod de viață sustenabil, de înțelegere a reciclării și reutilizării, activități de ghidaj în arii protejate și parcuri naturale, refacere de trasee turistice și marcaje, amenajare de grădini comunitare, construcție de adăposturi pentru animale fără stăpân și campanii de adopție a acestora, dar și campanii de vaccinare și sterilizare.
- Sport și sănătate – organizarea de activități sportive regulate, gestionarea unui club sportiv al elevilor dintr-un cartier mărginaș, arbitrarea unor meciuri ale elevilor, promovarea stilului de viață sănătos, ateliere de nutriție pentru persoane care se confruntă cu risc de obezitate, dimineți de gimnastică pentru seniori, seri de gătit cine comunitare și combatere a risipei de alimente – câte și mai câte! Și ele se pot și combina – după ce ai organizat un meci amical de baschet – se potrivește de minune un atelier de gătit pizza sănătoasă și hrănitoare cu ingrediente pe care alții le-ar arunca. Nu?
- Drepturile omului – poți pune în scenă campanii online și offline de informare și conștientizare privind diversitatea, dreptul la liberă exprimare sau drepturi egale pentru minorități, puteți coordona activități de lobby și advocacy în sprijinul celor ale căror drepturi sunt încălcate, ai putea susține semnarea de petiții și demararea de inițiative cetățenești, sau realiza sesiuni de formare și simulări privind modul de funcționare a instituțiilor statului și procesele de luare a deciziilor.
Sigur mai sunt și alte domenii. Tu în ce te-ai implicat până acum? Dar prietenii tăi?
Acum că ai văzut ce sumedenie de oportunități există out there, te întrebi poate cum să gestionezi timpul mereu insuficient, ca să poți să devii și voluntar, pe lângă toate celelalte angajamente din viața ta. Nu te îngrijora cu programul, sunt activități în care te poți implica pe termen scurt și chiar foarte scurt. Dar trebuie să știi că s-ar putea rapid să-ți dorești sa faci tot mai mult, poate chiar sa te implici constant.
Vestea bună e că poți începe cu activități punctuale, de scurtă durată, să “sondezi apele”, să vezi cum te simți în postura de voluntar, să testezi diverse domenii de activitate. Apoi, când ai găsit cauza care te face să vibrezi sau echipa de voluntari în care te simți bine, vei fi surprins/ă să constați că încep să curgă ideile și chiar să ajungeți să propuneți voi acțiuni, campanii, proiecte prin care să rezolvați nevoile pe care le observați în jur. În acel moment criteriul de alegere a activităților în care să te implici nu va mai fi investiția de timp solicitată, ci capacitatea pe care o resimți de a produce o schimbare în domeniul de care își pasă și încrederea în forțele tale, determinarea cu care îți zici că nu te lași până nu duci la bun sfârșit inițiativa.
Cealaltă variantă este că poate să îți placă atât de mult un tip de activitate din faza aceea de testare – de exemplu ajutorul la teme pentru copiii dintr-un centru maternal, încât să decizi să te implici pe termen mediu, într-o activitate recurentă, în care știi că în fiecare joi la ora 14.00 tu vei fi la centru, gata să le fii aproape copiilor, care vor ajunge astfel să se bazeze pe tine.
Mai sunt și situațiile în care avem voluntari pe termen lung, care zâmbesc cu încântare când îi întrebi – “Când ai început să faci voluntariat?” – și răspunsul lor se numără deja în ani. E clar, pe ei i-a prins “microbul”, și indiferent ce proiecte are organizația, ce tipuri de sarcini, mai la îndemână, sau mai provocatoare, ei vor fi mereu acolo, gata să dea o mână de ajutor.
Dacă de gândești că cei din categoria asta sunt doar tinerii cu foarte mult timp liber la dispoziție, s-ar putea să fii surprins/ă. Nu doar ei sunt voluntari loiali, cu contracte pe termen nedeterminat. Vârsta voluntarilor e un atu, oricare ar fi ea!
Da, știm cu toții că majoritatea celor care fac voluntariat în România (peste 70%) au vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, tinerii fiind astfel categoria cea mai des întâlnită și căutată de organizații, în special datorită percepției că ei ar avea cel mai mult timp liber și cel mai mare interes de implicare.
Dar lucrurile s-au schimbat mult în ultimii 10 ani. Avem tot mai mulți voluntari peste 30 de ani – adulți, cu locuri de muncă active, cu familii, cu vieți ocupate, dar care aleg să își dedice o parte din timpul lor și voluntariatului – poate o dată pe an, la câte o plantare mare, poate o dată pe sezon, când ajută la organizarea unui maraton, poate o dată pe lună, când gestionează colecte de haine pentru oamenii străzii sau poate o dată pe săptămână când merg la un centru de vârstnici să joace boardgames cu ei. În plus, pandemia ne-a demonstrat că atunci când o cauză e suficient de puternică, toți, indiferent de vârstă și norma de lucru, vor vrea să se implice, să își aducă o contribuție, să dea o mână de ajutor. Și vor găsi o cale să facă asta. Pentru că implicarea ca voluntari nu e validată numai după un anumit număr de ore investite în asta! O oră din timpul tău poate fi de multe ori vitală într-un proiect în care e nevoie de tine, de abilitățile tale sau de expertiza ta profesională.
Și apoi, să nu uităm de voluntarii seniori! Ei sunt încă o resursă nevalorificată suficient în România, deși avem exemple de câteva organizații active în acest domeniu, care contrazic tendințele. Voluntarii seniori au marele avantaj al timpului combinat cu experiența și abilitățile diverse și sunt voluntari minunați atunci când li se creează contextul potrivit! Ei pot organiza ateliere și lecții practice – pentru vârstnici și tineri deopotrivă, sunt pasionați promotori ai tradițiilor și artelor, pot fi cei mai meticuloși organizatori de evenimente tematice sau în sarcinile administrative de birou, iar când vine vorba de a oferi din bunătatea și căldura lor, trebuie neapărat să citiți despre bunicile care îngrijesc nou-născuți abandonați în maternități!
Multe ar mai putea fi zise, dar nu putem să încheiem fără să nu vă tentăm puțin cu 2 concepte mai noi pe la noi – Voluntariatul intergenerațional și Voluntariatul de familie – abordări care elimină barierele de vârstă și au multiple avantaje pentru cei care se implică, dar și pentru comunitățile în care activează. V-am făcut curioși? Vă așteptăm să ne scrieți pentru detalii! Și dacă nu despre asta, despre ce tip de activitate de voluntariat ați decis să încercați la ediția 20 a Săptămânii Naționale a Voluntariatului.